Cūku Ciltsdarba Centrs

Atbrīvo sevi smaidam

Cūku Ciltsdarba Centrs
Audzētavas
Selekcija
Piedāvājums
Jaunumi
Kontakti

 I. Pasākuma informācija: ESPHM 2025: Cūku veselības un labklājības simpozijums

  • Nosaukums: ESPHM 2025 (European Symposium of Porcine Health Management)

  • Datums: 21.–23. maijs, 2025

  • Organizators: Vet International

  • Mājaslapa: www.vetinternational.eu

Īss apraksts par galvenajām atziņām:

ESPHM 2025 programma tika balstīta uz piecu brīvību principiem, kas vērstī uz cūku labklājību un efektīvu veselības pārvaldi. Simpozijā tiek apskatītas šādas galvenās tēmas:

  1. Brīvība no diskomforta – ietekme uz globālo sasilšanu un cūku termoregulāciju.

  2. Brīvība no bada un slāpes, brīvība no sāpēm un traumām – nodrošināšana ar barību un ūdeni, kā arī sāpju diagnostika un ārstēšana.

  3. Brīvība izrādīt normālu uzvedību – reproduktīvā uzvedība un dažādu sistēmu salīdzinājums.

  4. Brīvība no bailēm un stress – cūku uzvedība un ētiskie izaicinājumi labas audzētāja prakses kontekstā.

Papildus plenārsēdēm notika paralēlās sesijas par reprodukciju, vīrusu un bakteriālām slimībām, barību, labklājību, veterināro sabiedrisko veselību un imunoloģiju. Pasākumā iekļautas arī diskusijas, posteru sesijas un dalībnieku tikšanās.

II. Pasākuma informācija:

  • Nosaukums: Safepork 2025

  • Vieta: Rennā (Rennes)

  • Saturs: Pasākums ir noslēdzies, un dalībniekiem tiek sniegtas noslēguma piezīmes un resursi.

    15. SafePork konferences (2025. gads, Rennā, Francija) materiālus, kas veltīti bioloģisko, ķīmisko un fizikālo risku kontrolei cūku gaļas ražošanas ķēdē. Galvenās atziņas no dažādām pētījumu sadaļām ir šādas:

    1. Pārtikas izcelsmes patogēnu kontaminācija

      • Konstatēta augsta Salmonella un Campylobacter sastopamība cūkās un gaļā dažādās valstīs (piemēram, Vjetnamā, Ekvadorā, Francijā).

      • Efektīvas iejaukšanās (piemēram, vakcinācija, higiēnas uzlabošana) var ievērojami samazināt patogēnu izdalīšanos un kontamināciju.

    2. Higiēnas prakses un kontroles metodes

      • Zema izmaksu iejaukšanās (aprīkojuma uzlabošana, darbinieku apmācība) uzlabo higiēnu videņa mēroga slaktuvēs.

      • Efektīva tīrīšana un dezinfekcija lopkopībā un pārstrādes iekārtās ir būtiski, lai samazinātu mikrobiālo slogu.

    3. Antimikrobiālās rezistences (AMR) problēmas

      • Augsts pret antibiotiķiem rezistentu Salmonella un E. coli celmu īpatsvars daudzās valstīs.

      • Samazināta antimikrobiālo līdzekļu lietošana un riska pamatotas stratēģijas ir nepieciešamas, lai kontrolētu AMR.

    4. Riska mazināšana cūkgaļas ražošanas ķēdē

      • Biosekursitātes pasākumu ieviešana saistīta ar labāku ražošanas rezultātu un zemāku inficētību.

      • Konsumentu un pārstrādātāju pieņemamība pret gaļas dezinfekcijas līdzekļiem (piemēram, hipohlorskābi) ir atslēgas nozīme to ieviešanai.

    5. Mākslīgais intelekts (AI) un pārtikas drošība

      • Automatizētas metodes (AI, mašīnmācīšanās) tiek izmantotas gaļas inspekcijā, piemēram, pneimonijas bojājumu noteikšanai un higiēnas uzraudzībai.

      • Digitālie rīki uzlabo efektivitāti un objektivitāti.

    6. "Vienas veselības" (One Health) perspektīva

      • Pārtikas izcelsmes patogēni (piemēram, ListeriaSalmonella) apdraud gan dzīvnieku, gan cilvēku veselību, uzsverot nepieciešamību pēc integrētiem risinājumiem no fermas līdz galdam.

    Šie rezultāti uzsver nepieciešamību pēc daudzpusīgām stratēģijām, lai uzlabotu cūkgaļas drošību, tostarp uzlabotu biosekursitāti, samazinātu antimikrobiālo līdzekļu lietošanu un izmantotu inovatīvas tehnoloģijas.

Ielogoties